maanantai 5. heinäkuuta 2010

Ekan reitin loppuosa

Sain houkuteltua Ikken eilen illalla kävelylle kun lämpötila oli hieman viilentynyt. Lähdimme liikenteeseen klo.22 ja mittarissa oli enää lukema +22 C. Aurinko kultasi kadun kauniisti säteillään.


Ajoimme ratikoilla Pasilan kautta Senaatintorille, joten siinä tuli huviajelua samalla :) Keskustassa oli mukavan vähän porukkaa ja liikennettä ei ollut juuri lainkaan - sain siis rauhassa hypellä edestakaisin katujen yli kuvaamaan kohteita :)

Eka kohde (tai siis reitillä se on nro.6) oli Tuomiokirkko. Se on lempikirkkoni Stadissa ja mulla on siitä varmaan satoja kuvia. No, eilen tuli otettua pari kuvaa lisää...









Kirkko on kesäisin avoinna klo.24 asti, joten käväisimme myös sisällä. Mulla on tapana aina kirkossa käydessäni sytyttää kynttilä ja hiljentyä hetkeksi, niin tein eilenkin...









Mielestäni muovinen lakanamainos näytti vähän liian halvalta tapulin kyljessä.



Tapulissa oli aiemmin pieni ja sympaattinen kahvila. Kun muutama vuosi sitten tapasin hollntilaisen Wimin (Willempie) vaimoineen niin vein heidät kahville Tapulikahvilaan. Juuri kun olimme saaneet kahvit eteemme kello oli 12 ja kellot yläpuolellamme löivät 12 lyöntiä; hurja kokemus kun koko rakennus tärähteli kellojen tahdissa.



Jos Stadissa liikkuessanne haluatte viettää rauhallisen hetken kahvikupin äärellä niin suosittelen lämpimästi Kryptan kahvilaa. Kolmisen vuotta sitten kiersimme kaupungilla Taiteiden Yön hulinoissa hollantilaisen vieraamme kanssa ja kun kahvihammasta alkoi kolottaa olimme kryptan kohdalla. Se oli mullekin eka vierailu kryptan kahvilassa, konserteissa olin siellä aiemmin kyllä käynyt. Joka tapauksessa se kahvittelutuokio teki lähtemättömän vaikutuksen ystäväämme ja olen itsekin käynyt kryptassa sen jälkeen aina silloin tällöin. Siellä on muuten myös tosi edullisia kotitekoisia herkkuja ja yleensä aina joku näyttelykin.

Seuraavaksi kävelimme reitin mukaan ensin Unioninkadun toiseen päähän ja tulimme sitten kadun toista puolta takaisin. Kohteet eivät erityisesti sytyttäneet mua, mutta tiedänpähän nyt niistäkin rakennuksista enemmän kuin ennen kävelyä.

Kohde numero 7 oli Pyhän Kolminaisuuden Kirkko. Kaunis rakennus, mutta se oli valitettavasti niin puitten varjossa etten saanut siitä hyviä kuvia.





Unioninkadun päässä oli kohde nro.8 Vanha Klinikka, jossa nykyään toimii Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta.



Pauli Jokisella on mielenkiintoista kerrottavaa rakennuksen historiasta: "Sairaalassa hoidettiin paljon sukupuolitautipotilaita, joita lääkittiin elohopealla ja arsenikilla." Ovatkohan hoidot nykyään samanlaisia? :D

Klinikan vieressä oli rauhaallisen tuntuinen puistikko, jossa olisi varmaan leppoisaa istua lueskelemassa - penkit vaan eivät näyttäneet kovin mukavilta...



Kohde 9 oli Topelia, jossa toimii tällä hetkellä mm. yliopiston humanistinen tiedekunta.





Topelian vieressä näimme riisutun mallin polkupyörästä, joka oli hyvin lukittuna telineeseen...



Seuraavassa kuvassa näkyy jo Kansalliskirjaston (kohde 10)kupoli Topelian vieressä.



Kansalliskirjasto on remontissa ja se oli lähes kokonaan muovitettu kuten nyt niin moni muukin rakennus täällä. Sain siitä sentään jonkinlaisen kuvan ilman muovia.



En jättänyt kirjastoon postia, vaikka postiluukku olikin varsin näkyvästi seinässä :) Jos mulla olisi kunnon crossarin tapaan ollut kortteja mukanani olisin ehkä voinut kirjoittaa yhden ja pudottaa sen luukusta...



Tuomiokirkostakin mun piti taas ohi kulkiessani ottaa kuva. Tästä näkyy hyvin kirkon avoimien ovien teema :)



Kohde nro. 11 Engelin kierroksella oli yliopiston päärakennus.



Huomaattehan että rakennus eroaa vastapäätä olevasta Valtioneuvoston linnasta (kohde nro.5) siten, että yliopiston päärakennuksessa on joonialaiset pylväät ja Valtioneuvoston linnassa korinttilaiset :) No, tässä vielä muistutukseksi kuva Valtioneuvoston linnastakin...



Pääsimme viimein pois Unioninkadulta ja kävelimme kohti Eteläesplanadia. Havis Amandan patsas näytti jotenkin oudolta ja sitähän piti tietysti kuvata. Manta oli hellepäivän päätteeksi käynyt vaahtokylvyssä :)


Lähetin Mantan kuvan viime yönä Ilta-sanomiin ja Varttiin. Ilta-sanomien toimittaja herätti mut aamulla ja kyseli kuvaustilanteesta - olin tietysti tosi skarppina unenpöppörössä... Kuva päätyi jutun kanssa Ilta-sanomien nettisivulle ja jutussa siteerattiin mun sanomisiani: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2220935 Saas nähdä pääseekö kuvani lehteen asti, kuvauspalkkiot tekisivät budjetilleni nannaa :)

Mantan takana kuvassa näkyy seuraava kohteemme eli Valtioneuvoston juhlasali, joka tunnetaan myös Smolna- nimellä.




Smolnan alakerrassa oli ihana pikkukauppa :) Onneksi olimme liikkeellä myöhään illalla ja kauppa oli tietenkin suljettuna. Täytyy muistaa pysytellä poissa kaupan läheltä arkipäivinä; se näyttää täydelliseltä heräteostospaikalta...




Joku oli unohtanut matkajuomansa Kasarmitorin läheisyyteen...



Kohde nro. 13 oli Kaartin kasarmi. Todella hulppea rakennus ja runsaasti kauniita yksityiskohtia. Raakennuksessa toimii nykyään puolustusministeriö.









Kun puuskutimme mäkeä ylös kohti reitin viimeistä kohdetta vastaamme tuli kaunis kissaneito valjaissaan. Kisun omistajatäti oli juttutuulella ja saimme tietää paljon yksityiskohtia Miia-kisun elämästä. Täti pyysi pari kertaa Miiaa "sanomaan päivää" meille, mutta Miiaa ei oikein huvittanut tutustua meihin. Viimein se asteli ylväästi siliteltäväksemme ja täti oli selvästi mielissään kun Miia tuli tervehtimään meitä :) Kovin montaa kulkujaa ei Tähtitorninmäellä siihen aikaan illasta näkynytkään Miian ja omistajansa lisäksi...

Kohde nro.14 ja viimeinen kohde ekalla reitillä oli Helsingin observatorio, tähtitorni. alkoi olla jo hämärää ja pelkäsin etteivät kuvat enää onnistuisi, mutta napsin silti muutaman, joista tuli kohtalaisia.







Tässä vielä pari yöllistä näkymää Tähtitorninmäeltä.





En saanut otettua enempää yökuvia, sillä kamerani akut ryytyivät enkä viitsinyt enää vaihtaa niitä kun reittikin oli jo onnellisesti lopussa.

Palasimme kotiin kolmosen ratikalla, jossa kerrankin toimi ilmastointi, vaikka sitä ei välttämättä olisi keskellä yötä tarvittu - oli kun olisimme istuneet 20 minuuttia jääkaapissa. No, toisaalta saimme sopivan viilennyksen ennen nukkumaan menoamme :)

Oli kiva iltakävely ja olen nyt sitten kävellut ekan reitin - enää 51 jäljellä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti