sunnuntai 10. lokakuuta 2010

10. reitti (Kirjan reitti nro. 20)

Ennen kuin aloitan selostuksen viime viikon tapahtumista aion palata hetkeksi blogini varsinaiseen aiheeseen ja päivittää tänne yhden reitin :) Niissä viime viikon tapahtumissakin riittää kyllä kerrottavaa...

Punavuori ja Eira

Kävelin tämän n. 2,5 kilometriä pitkän reitin syyskuun alussa. Reitin varrella oli muistomerkkejä ja patsaita sekä paljon mulle uusia maisemia.

1. kohde: Pysyvien rakenteiden lisäksi myös tilapäiset ilmiöt määräävät paikan luonteen (Bjarne Lönnroos)

Laivurinkadulla sähkömuuntajakaapin kylkeä koristaa 9 kultaisin kirjaimin kirjoitettua mietelausetta. Kiva idea :) Osa teksteistä oli haalistunut niin paljon, ettei niistä saanut kunnon kuvia.







Yksi poisjääneistä lauseista oli: "Sattuma aiheuttaa kävelijän kaatumisen." ja toinen oli: "Silloin tällöin paikka vastaa muistin mukaista mielikuvaa." Kolmatta en valitettavasti muista...

Jalkakäytävän maalaus oli metkasti elävöitetty :)


Kauniita vanhoja rakennuksia näkyi runsaasti tämänkin reitin varrella.




Primulaan voisi joskus mennä aamiaíselle. Kuka lähtee mukaani?



Keskeltä kaupunkia löytyi puinen talo.


Muutakin vanhaa ja kaunista näkyi näyteikkunoissa.


Ruuturouvan ikkunoissa oli salmiakkikuvioita :)



Mukavin yllätys tällä reitillä oli sateenvarjoista tehty. Se oli kai joku taideinstallaatio ja sen alapuolella olevia penkkejä ja pöytiä kasattiin autoihin. Myöhemmin kun ajoin ratikalla saman paikan ohi niin huomasin varjojen olevan valaistuja; ne näyttivät tosi mahtavilta :)



2. kohde: Tiedonpuu (Iiris Hälli)

Snellmanin koulun pihalla jököttää kolmisen metriä korkea graniittipaasi, Tiedonpuu. Hmmm, tässä puussa ei ole lainkaan oksia...





Seuraavaan kohteeseen oli matkaa, joten kuvasin kaikkea matkan varrella.

Kaunis skootteri :)


Koulun seinällä oli tähkäkoristeita ;)



Pihlaja sisäpihalla.



Olikohan joku natiainen heitellyt tavaroitaan rattaista äidin/isän huomaamatta? Kiva kun joku oli pelastanut tavarat kadulta ja nostanut ne ikkunalaudoille; ehkäpä nallen omistaja vielä löytää sieltä omansa.



Otin tämän kuvan ihan ystäviemme Chihua Luffea ajatellen :)


3. kohde: Kohottava voima (Matti Haupt)

Matti Hauptin veistos kuvaa maapalloa nostavaa miestä. Tämä oli reitin ensimmäinen Hauptin teos, kaksi oli vielä näkemättä.






Taitaa olla liian painava pallo nostettavaksi...

Taidetta näkyi joka puolella, mutta taiteilijoista ei ole tietoa.




*Huokaus* Talot olivat toinen toistaan komeampia ja voin vain kuvittelemaan, millaiset näköalat niistä avautuvat.




Mäeltä oli upea näköala merelle. Näissä kuvissa näkyy kaksi seuraavaa kohdetta reitiltäni.



4. kohde: Juhani Aho (Aimo Tuliainen)

Kirjailija Juhani Ahon patsas sijaitsee kauniilla paikalla puiston rinteessä. Sivusta katsottuna patsas muistutti kyllä ensin hieman Leniniä...





Makeat maisemat :)


Muista aina käyttää suojatietä - vaikka se ei johtaisi minnekään :D


5. kohde: Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki (Eero Eerikäinen, Oskari Jauhiainen)

Ursinin kalliolla olevan muistomerkin huipulla pitäisi palaa ikuinen tuli, mutta ainakaan kuvauspäivänä tulta ei näkynyt. Muistomerkki on kyllä vaikuttavan kokoinen ja näkyy varmasti merellekin.








Jäin hetkeksi rantaan katselemaan merta ja purjeveneitä...





Rannassa oli myös aikoinaan paikalla sijainneen uimahyppytornin muistolaatta.


6. kohde: Taistelija (Viktor Jansson)

Tämä hurjan näköinen Taistelija on menettänyt nenänsä jo 1930- luvulla joutuessaan pikkupoikien kivityksen kohteeksi. Nenättömyys sopii kyllä tämän veistoksen tyyliin kuin nenä päähän :)






7. kohde: Äitiyden ilo ja Näkemiin ((J. Sörensen-Ringi)

Suora lainaus Jokisen kirjasta: "Villa Ensin portin pielessä on kaksi ruotsalaisen Sörensen-Ringin veistämää teosta. Nykyään vanhusten palvelutalona toimivan huvilan rakennutti 1912 liikemies Uno Staudinger, joka hankki patsaat toivottamaan vieraat tervetulleiksi."  Harmi kun en tajunnut ottaa kuvaa huvilasta. Sellaisessa palvelutalossa voisin itsekin kuvitella viihtyväni...

Tässä on Äitiyden ilo.






Tässä on Näkemiin.




Eiran aikuislukion seinällä oli kiva kello :)


8. kohde: Metsäkauris (Matti Haupt)

Toinen Hauptin veistos meinasi ensin jäädä multa huomaamatta, sillä se oli pieni ja piilossa puiston reunalla. No, pieniä ja sirojahan metsäkauriit ovat.





9. kohde: Kolme astiaa kantavaa poikaa (Matti Haupt)

Tämäkin patsas yritti piiloutua multa, mutta löysin sen kuitenkin. Kaikki kolme Hauptin patsasta ovat eri tyylisiä ja ainakaan mä en osaa erottaa niistä taiteilijan käden jälkeä. En varmankaan tunnistaisi Hauptin teoksia muiden taiteilijoiden teoksista. Hienoja ne kyllä kaikki kolme ovat.






Tämän reitin patsaista kaupunki on saanut useammankin lahjoituksena. Voiko kuka tahansa lahjoittaa kaupungille taidetta? Siis esim. jos joskus sattuisin voittamaan miljoonia lotossa ja tilaisin joltain taiteilijalta upean veistoksen, jossa olisi tähkiä ja salmiakkikuvioita niin olisiko kaupunki velvollinen ottamaan sen vastaan ja etsimään sille näyttävän paikan? Saisinko patsaan paljastustilaisuuteen erään bändin Teuvalta esiintymään? :P Näitä ja kaikenlaista muutakin pähkäilin reitin loputtua puiston penkillä istuskellen. Oli muuten kaunis penkki ja upea puisto :)




Täytyykin muistaa lotota ensi viikolla :D

10 reittiä takana, enää 42 jäljellä :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti