sunnuntai 15. elokuuta 2010

8. reitti (Kirjan reitti nro.14)

Mulla oli taas tosi huono yö ja kun jossain vaiheessa aamua varovasti raotin silmiäni niin totesin massiivisen päänsärkyni jatkuvan ja käänsin kylkeä. Heräsin klo.12.15 (!) ja päänsärky oli edelleen mukanani. Tänään olisi ollut kansainvälistä miittiseuraa Espanjasta asti, mutta valitettavasti jouduin jättämään miitin väliin.

Eilen useammassakin sääenusteessa lupailtiin helteiden olevaan ohi ja tälle päivälle mukavaa +23 asteen säätä. PYH! Iltapäivällä mittari näytti varjossa +32 eli meteorologien numerot olivat ilmeisesti vaihtaneet paikkaa. Viime sunnuntainen myrsky veti meiltä alas bambuverhon parvekkeelta ja siinä samalla meni ainoa mahdollisuutemme saada istua partsilla edes hiukan varjossa. Parin särkylääkkeen ja saunapartsillamme pikaisesti vedetyn röökin jälkeen olin valmis lähtemään ulos; siellä ei mitenkään voisi olla kuumempi kuin partsillamme. Päänsärkyni oli muuttunut jomotukseksi ja sen kanssa pärjäsin kohtalaisesti. Tulostin mukaamme reitin ja kartan ja niinpä pitkästä aikaa kävelimme uuden reitin. Kuuma oli ja hiki virtasi, mutta tulipa nähtyä pari uutta patsasta ja ulkoiltua samalla :)

Asiaan! Pari viikkoa sitten kiersimme edellisen reitin ja nyt on viimeinkin aika päivittää se tänne.

8. reitti: Suurmiehiä ja taiteilijoita

Reitti oli taas patsas- ja muistomerkkikierros ydinkeskustassa.

1. kohde: Aleksis Kivi (Wäinö Aaltonen)

Aleksis Kivi istuskelee mietteliäänä Kansallisteatterin edustalla Rautatientorilla. Mitähän Aleksis pähkäilee? Patsas tuli monelle crossarille tutuksi pari vuotta sitten syksyllä kansainvälisen miitin aikaan, sillä kokoontumiset olivat aina patsaan juurella :)










2. kohde: Albert Edelfelt (Ville Vallgren)

Ateneumin puistikossa pitää majaansa taidemaalari Edelfeltin patsas. Se on sijoitettu loistavasti Ateneumin viereen, vaikka välillä patsas onkin käväissyt Eirassa.













11. kohde: J.V. Snellmann (Emil Wikström, Eliel Saarinen)

Suomen Pankin edessä lyhtypylväillä on komeat jalustat.



Johan Vilhelm Snellmannin patsas on fiksusti sijoitettu Snellmanninaukiolle :) Snellu istuskelee korkeuksissa Suomen Pankin edustalla ja näyttää ihan samalta kuin markka-aikaan setelissä - missäs setelissä Snellmann olikaan? Ekalle oikein vastanneelle lähtee palkkioksi postikortti :)







Olikohan Pankissa ollut bileet?





Taas löytyi yksi museo, jossa en ole vielä käynyt. Pitäisiköhän mun joskus hamassa tulevaisuudessa näiden 52 reitin jälkeen lähteä kiertämään Stadin museoita samalla periaatteella? Harmi vaan ettei useimmissa museoissa saa lainkaan kuvata...



4. kohde: Aleksanteri II (Walter Runeberg, Johannes Takanen)

Olen käynyt Senaatintorilla eräänkin kerran ja kuvannut myös Aleksanteri II;n patsasta kauempaa, mutta en ollut aiemmin tutustunut kunnolla sen yksityiskohtiin. Komea patsas, mutta mitähän nuo kaikki hahmot merkkaavat? Paikalla ei näkynyt yhtään Helsinkiopasta, jolta olisin voinut kysyä asiasta, mutta teen sen kun seuraavan kerran törmään oppaisiin jossain :) Aleksanteri II muistuttaa muuten huomattavan paljon näyttelijä Vesa Vierikkoa :D



















5. kohde: Runebergin muistomerkki (Walter Runeberg)

Kansallisrunoilijamme patsas seisoo komeasti keskellä Espan puistoa. Patsaan on valmistanut Runebergin poika, joten se varmaan muistuttaa ulkonäöltään hyvin runoilijaa.







Hmmm, Aleksanteri II:n patsaan alaosassa oli myös naishahmo, joka oli naamioitunut jonkin ison eläimen taljaan. Mikäköhän niiden tarkoitus on? Vieläkään ei näkynyt Helsinkioppaita missään...









6. kohde: Eino Leino (Lauri Leppänen)

Espan puiston toisessa päässä on Eino Leinon näköispatsas. En muistanut katsoa näkyikö Leinon vasemmassa kämmenessä kolikon jälkeä, sillä sellainen kuulema on siihen patsaan valun aikana laitettu.











Aiemmin on ollut puhetta patsaiden sopivista sijainneista ja mm. Aleksanteri II:n patsas on kieltämättä upealla paikalla. Mielestäni Leinon patsaan sijaintikin hipoo täydellisyyttä - se on aivan Ben & Jerry's jäätelöbaarin edessä :D



7. kohde: Taru ja totuus / Sakari Topeliuksen muistomerkki (Gunnar Finne)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja rakastetulla satusedällä on Stadissa kaksi muistomerkkiä. Lainaan taas Pauli Jokisen tekstiä: "Finnen teos kuvaa kahta naista, joista toinen pitää sadun lintua kädessään ja esittää "Tarua". "Totuus" puolestaan kannattelee totuuden liekkiä."











Ilmeisesti helle oli innoittanut taiteen ystäviä kokeilemaan paistuvatko kananmunat auringossa kypsiksi...



Myös Topeliuksen muistomerkin naiset olivat saaneet osansa munista.





Espan puiston jälkeen pidimme pisutauon Stockalla ja samalla huolehdin tietysti nestetasapainosta hakemalla magnumlatten mukaani reitille.

8. kohde: Elias Lönnrot (Emil Wikström)

Lönnrotin patsas oli mulle keskeisestä sijainnistaan huolimatta taas uusi tuttavuus. Tykästyin heti patsaaseen; Lönnrot istuskelee kivellä yhdessä Väinämöisen ja Impin kanssa.















Tästä tuli heti yksi lempipatsaistani ja puistikko patsaan ympärillä vaikutti myös mukavan rauhalliselta - hyvä uusi lukupaikka on löytynyt :)



9. kohde: Topelius ja lapset (Ville Vallgren)

Reitin viimeinen kohde oli Topeliuksen toinen muistomerkki koulupuistikossa. Ikke istahti penkille mun kuvatessani patsasta ja kävi mielenkiintoisen keskustelun puiston vakioasiakkaan kanssa.

Puistomies: "Mistäs kaukaa vieraat ovat?"
Ikke: "Alppilasta."
Puistomies: Mä olen Stadin kundeja... (jotain örinää, josta emme saaneet selvää) Mistä kaukaa vieraat ovat?"
Ikke: "Alppilasta." *nousee penkiltä ja lähtee kävelemään*

Mies jäi varmaan ihmettelemään että missähän kaukana se Alppila on :)



















Patsas oli viehättävä ja innostuin kuvaamaan sitä reilusti. Kun olimme poistumassa puistosta niin toinen vakioasiakas pysäytti mut ja kysyi ensin puhunko suomea. Kun vastasin myöntävästi mies kutsui mut katsomaan patsasta sen takapuolelta ja totesi ettei patsas siitäkään suunnasta hullumpi ollut, kannattaisi kuulema ottaa kuva takapuoleltakin. Niinpä, ainakin tausta oli hieno :)



Nyt mun pitäisi vielä etsiä pari (=7) korttia valmiiksi, jotta voin huomenna kirjoitella niitä jossain. Yksi virallisista korteista lähtee tutulle foorumilaiselle ja naamakirjalaiselle, jonka olen joskus tavannutkin :)

Mulla on myös kaksi yhtä hyvältä vaikuttavaa kirjaa aloitettuna jo ennestään kesken olevien kahden lisäksi - nyt tulee ongelma siitä minkä kirjan otan mukaani punkkaan. Uusimmat kirjat, jotka olen aloittanut ovat Antero joutuu luontoon ja Tarzanin tunteet...

En voi vielä huomenna noudattaa lukujärjestystäni koska mulla ei ole sellaista. Pitäisiköhän lähteä kyselemään kaupoista ja pankeista niin kuin muksuna tein?

Huomiseksi luvattiin +22 astetta, mitähän mittari näyttää päivällä? Nyt ei ainakaan numeroita toisinpäin vaihtamalla sää lämpene liian kuumaksi :D

Mukavaa viikon alkua :)

2 kommenttia:

  1. Mä luulisin että tuo mysteerileidi talja kutreillaan on jumalatar Pallas Athene - sotataidon, tiedon, viisauden jumalatar ja kaupunkien ja valtioelämän vaalija. Yhden tarun mukaan Athene surmasi gigantti Pallaksen, nylki ja pukeutui taljaan suojatakseen itseään. Samalla jumalatar otti gigantin nimestä etuliitteen omansa eteen. Mututuntumalla näin aavistelisin :)

    P.S Eikös Snellman ollut näissä vanhemmissa seteleissä,ei niissä mitkä poistui eurojen tieltä, mutta niissä hippasen vanhemmissa, muistaakseni satasen arvoisessa... Menikö nyt ihan puihin? ;)

    VastaaPoista
  2. Jep, olit oikeassa ja laitan sulle kortin tulemaan :) Kiitos myös lisätiedoista taljaan pukeutuneen naisen osalta!

    Snellu on muuten ollut myös aikanaan 10 000 markan setelissä :)

    VastaaPoista