sunnuntai 19. syyskuuta 2010

9. reitti (Kirjan reitti nro.18)

Viime viikot ovat ihanasti olleet täynnä mukavaa ohjelmaa ja näin mökkihöperönä mulle iski välillä jopa sosiaalinen burnout. Kun olen tottunut jo parin vuoden ajan viettämään päivät yksinäni ja juttelemaan korkeintaan kahvilan tai kaupan myyjän kanssa, niin nyt ohjelmalliset viikot saivat mut jo kaipaamaan keskelle korpea ja ihan vain olemaan, mitään tekemättä. No, parin päivän tauko jatkuvassa menemisessä teki ihmeitä ja nyt olen taas valmis kaikkeen. Onneksi kuitenkin ensi viikolle on alustavasti ohjelmaa vain keskiviikolle ja lauantaille, joten saan huilia ja olla keskenäni.

Ennen kuin selostan kaikki viime viikkojen tapahtumat aion kuitenkin olla reipas ja päivittää tänne (viimeinkin) yhden reitin.

Naisen kuvia ja naisten kuvia

Tämä patsas- ja taideteosreitti oli n. 2,5 kilometriä pitkä ja esitteli nimensä mukaisesti naispatsaita sekä naistaiteilijoiden tekemiä patsaita. Kiersimme Ikken kanssa reitin jo 15.8., joten päivitystahtini ei ole todellakaan ollut kovin ripeä.

1. kohde: Liian painava vieras (Maria Duncker)

Annantalon edustalla sijaitseva "vieras" on koottu kivenlohkareista. Kukin saa itse päättää esittääkö patsas ihmistä vai eläintä - vai jotain siltä väliltä :)






Annantalon pihalta puskien keskeltä löysin myös vanhan kaivon.


2. kohde: Yrittäjäveistos (Eva Löfdahl)

Narinkkatorin koristuksena on Yrittäjäveistos. Kuvauspäivänä teos ei päässyt ihan oikeuksiinsa, sillä sen ympärille oli kasattu kaikenlaista sälähälppää. Jokista lainatakseni: "Kuusimetrisen teoksen rakenne perustuu matemaatikko Roger Penrosen kehittämään kuvioon, joka tunnetaan nimellä Penrosen laatat." Ookkei, taas opin jotain uutta :)








3. kohde: Menneet ritarit (Eila Hiltunen)

Pikkuparlamentin puistossa eduskuntatalon lisärakennuksen edessä on useampikin taideteos. Tässä niistä ensimmäinen. Teräksinen teos on mulle hieman liian abstrakti, mutta ottaa hyvin paikkansa Mannerheimintien vieressä.






Puistikossa pulputti myös suihkulähde.



Toinen taideteos puistossa on Oma maa mansikka (Jukka Lehtinen) ja se ei kyllä mitenkään liity naisiin, mutta kuvasin sitä silti kun Jokinen oli maininnut sen kirjassaan. Kivan näköisiä ja kokoisia mansikoita :)




Pikkuparlamentin puistossa bongasin myös todella käytännölliset puistonpenkit. Tavallisesti Tokoinrannassa ja muuallakin viereen tahtoo tunkea aina kaikenlaisia epämääräisiä kulkijoita, mutta näillä yhden hengen penkeillä sitä ongelmaa ei ole.


Matkalla seuraavaan kohteeseen bongasin näytikkunasta hauskoja kenkiä.


Harmi vaan kun niitä oli ainoastaan lapsille. Mä voisin mieluusti pitää tuollaisia autokenkiä :D Näin nämä kengät Postitalon vieressä olevassa Salakaupassa. Se on pieni koju, josta saa kahvia ja siellä on esillä taiteilijoiden käsitöitä.


4. kohde: Esirippu, Ida Aalberg (Raimo Utriainen)

Kaisaniemen puistossa Kansallisteatterin takana on Ida Aalbergin muistomerkki.









Puistosta löytyi uudempaakin taidetta ja Sanna Karlsson- Sutisnan kaunis "Puun syleilyssä"- puuveistos oli matkan varrella seuraavaa kohdetta etsiessämme.


5. kohde: Convolvulus ( Viktor Jansson)

Tove Janssonin isukin tekemässä patsaassa on mallina ollut kuulema nuori Tove. Hämeenlinnasta löytyy toinen osa Janssonin patsassarjaa nimeltään Nuoruus.


Patsas sopii mielestäni loistavasta Kaisaniemen puistoon, sillä neidon käsien asento on jotenkin torjuva, suojeleva - puisto on varsinkin yöaikaan melko huonomaineinen ja siellä on paljon pahoinpitelyjä.




Tässä ovat Toven varpaat :)



Komeita taloja on Kaisaniemessäkin...


6. kohde: Portinvartija (Helena Pylkkänen)

Tätä kohdetta saimme tiirailla vain aidanraosta, sillä portit olivat kiinni. Kiva möykky, olisin mieluusti tutkinut sitä vähän lähempääkin.




7. kohde: Sarastus (Wäinö Aaltonen)

Sarastuksen naishahmo oli joutunut sidonnan kohteeksi.


Lainaus Jokisen kirjasta: " Sarastus kuvaa nuorikkoa, joka on nostanut kätensä silmiensä suojaksi nousevaa aurinkoa vastaan. Pieni kauneusvirhe on se, että aurinko ei nouse etelästä, johon nainen katseensa suuntaa." Mulle tuli kyllä ensin mieleen, että nainen on kuullut komennon: "Kädet ylös!" ja totellut sitä. Mä en ainakaan nosta käsiäni noin ylös jos suojaan niillä silmiäni auringolta...




8. kohde: Suomen Pankin suihkukaivo (Eila Hiltunen)

Reitin toinen Eila Hiltusen teos oli riemastuttava löytö, sillä keskeisestä sijainnistaan huolimatta en ollut nähnyt sitä koskaan aiemmin. Tähän väliin voisin taas heittää tietokilpailukysymyksen: Mikäs onkaan nimeltään Eila Hiltusen tunnetuin teos? Oikein vastanneelle lähtee palkinnoksi postikortti - Laura, joko kirjoitan sulle kortin? :D






Istuskelimme hetken suihkulähteen äärellä ja nautimme veden solinasta - ja Vichystä :) Huomasin viereisen talon katolla lisää naispatsaita.



Matkalla seuraavaan kohteeseen bongasin taas upean talon.


Kirkkokatukin kuuluu näköjään Stadin eläinkortteleihin.


9. kohde: Cordula (Carl-Gustav Lilius)

Reitin viimeinen kohde oli Cordula, joka sijaitsee Ritarikadulla avoimella sisäpihalla. Cordula kuuluu Liliuksen Linnunsiipinen nainen- veistossarjaan ja yksi veistoksista on Hangossa. Pitäisiköhän mun nyt matkustaa Hämeenlinnaan ja Hankoon, jotta saisin nähdä "sisaruksia" jo näkemilleni patsaille? ;)






9 reittiä takana, enää 43 jäljellä :)

3 kommenttia:

  1. Musta tuo ensimmäinen patsas näyttää koiralta.

    VastaaPoista
  2. Mä taidan antaa seuraavillekin mahdollisuuden voittaa kortin ;) Mutta hauska taas lukea näitä bloggauksia tauon jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Mä bongasin nuo mansikat livenä ja hokasin että oon nähnyt ne jo Hupun blogissa :)

    VastaaPoista