maanantai 13. kesäkuuta 2011

12. reitti, alkuosa (Kirjan reitti nro.12)

Ihana sää, vettä sataa ja mittari näyttää +12C :) Kämpän sisälämpötila on pudonnut eilisestä ainakin 10 astetta ja nukuin viime yönä paremmin kuin aikoihin. Pyykki pyörii koneessa (teen siis kotitöitä samalla) ja VHB:n eka cd Experience pyörii soittimessa. Vaniljalatte maistuu taas ilman jäitä ja sitä on riittävästi. Olosuhteet ovat siis viimeinkin lähes täydelliset blogin päivittämistä varten :) Ai miten niin lähes täydelliset? No, ainahan sitä olisi parantamisen varaa esim. VHB voisi soittaa tuossa olkkarissamme livenä ja tarjoilla mulle lattea samalla :D Hmmmm, silloin ei kyllä kirjoittamisesta tulisi yhtään mitään...

OK, asiaan eli reitille, jonka kiersin viikko sitten lauantaina (4.6) ja maanantaina (6.6).

12. reitti: Kallio ja Alppila

"Kävelyreitti alkaa Kallion huipulta ja kiemurtelee linjakatujen halki kohti Alppilaa. Matkalla nähnään juoksijalegendan koti sekä rakennus, jonka Alvar Aalto hahmotteli Klubiaskin kanteen. Jos aikaa riittää, voi tutustua kahteen museoon tai pyörähtää karusellissä. Kierros päättyy kauniiseen Alppipuistoon."
-Pauli Jokinen-

Mulla ei ollut karttoja tulostettuina ja hellepäivänä en viitsinyt raahata kirjaa mukanani. Tämä reitti oli niitä harvoja kirjan reittejä, jonka osasin hyvin ilman karttaakin.

1. kohde: Kallion kirjasto

Tämä komea punatiilinen Karl Hård af Segerstadin suunnittelema rakennus on nykyään yksi lempipaikoistani Stadissa. Sieltä löytyy kirjoja, cd- ja dvd- levyjä kolmesta kerroksesta, viihtyisä lukusali, kahviautomaatti, siisti wc sekä ennen kaikkea osaava, palveleva ja mukava henkilökunta. Jos sade taukoaa jossain vaiheessa niin aion käydä siellä myöhemmin tänään.









Aloitin reitillä lauantaina 4.6., enkä tietenkään ollut huomioinut kesäkuun alussa voimaan tulleita kesäaukioloaikoja. Kirjasto on kesäisin kiinni viikonloppuisin, joten en päässyt kuvaamaan sisätiloihin. No, sain paikattua virheeni heti maanantaina ja kuvasin silloin kirjastoa myös sisältä.





Tämän kolmannessa kerroksessa sijaitsevan veistoksen nimi on Puun kuuntelija ja taiteilija on Juha-Pekka Korhonen. Sain tämän tiedon ystävälliseltä kirjaston henkilökuntaan kuuluvalta kundilta :) Ihmettelin että mitä puuta poika kuuntelee, mutta puu löytyi kolmannesta kerroksesta poikaa vastapäätä leikkilinnan seinältä.










Matkalla seuraavaan kohteeseen mun piti tietysti kuvata omenapuun kukkia.


Karhupuiston mukava kesäkahvila, josta saa mm. hyvää lattea. Jätin kahvilan tällä kerralla poikkeuksellisesti väliin koska aioin kahvitella jossain muualla ;)


Suosikki leffavuokraamoni :)


Kisutaidetta Karhupuiston eläinlääkärin ikkunassa. Täältä käymme joskus hakemassa Latelle sapuskaa, sillä sen pitää syödä erikoisruokia. Tästä paikasta tulee myös haikeita muistoja mieleeni - ystävämme Ainon Rosa-koiran elämä päättyi siellä eläinlääkärin toimesta ja olimme mukana Ainon tukena. Nyt Rosa kirmaa terveenä koirien taivaassa...


Kallion Keskuspelastusasema. Valitettavasti yhtään palomiestä ei ollut näkyvissä...




Höh, mulla oli koko viikonloppu niin tiiviisti ohjelmaa, että nyt se vauhti on jäänyt päälle. En millään malttaisi istua paikallani kirjoittamassa ja tämä päivityksen tekeminenkin maistuu puulta. Täytyy laittaa pyykit kuivumaan ja eka VHB:n levykin loppui just. Sade taukosi, joten taidan lähteä välillä käymään kirjastossa ja ruokakaupassa. Jospa kirjoittaminen luonnistuisi myöhemmin paremmin, toivotaan niin...

No joo, pieni paussini venähtikin useamman tunnin tauoksi. Huomasin heti ulkona etten kaivannut viikonlopun häslinkiä vaan raitista ilmaa. Viime aikoina olen ollut niin paljon ulkona että olen saanut ilmeisesti raitisilmamyrkytyksen. Siiheen auttaa näköjään vain raitis ilma - sillä se lähtee millä on tullutkin :)

Niin ja kirjastossa käynnnin jälkeen huomasin, että unohdin mainita kirjaston taidenäyttelyistä. Nytkin siellä oli esillä maalauksia ja valokuvia; helppo tapa nauttia taiteesta :) Pauli Jokinen muuten kertoi kirjassaan Paavo Nurmen asuneen aikoinaan vuokralaisena Kallion kirjaston talonmiehen asunnossa.

OK, asiaan.

2. kohde: Kallion kirkko

Lars Soncin suunnittelema Kallion kirkko on valmistunut vuonna 1912. Kirkko sijaitsee Kallion korkeimmalla kohdalla ja tornista on varmasti upeat näkymät.





Kirkon aukioloaikojen mukaan pääsisin kirkkoon, toisin kuin kirjastoon.


No, niinhän sitä äkkiä voisi luulla, mutta totuus paljastui kun astuin sisälle kirkon eteiseen. Ystävällinen vahtimestari kertoi mulle kirkossa olevan parhaillaan kastetilaisuuden, joten sisälle ei pääsisi. Olisin voinut odottaa kastetilaisuuden päättymistä, mutta halusin jatkaa kierrostani, joten otin kuvia vain eteistiloista ja kirkosta ulkopuolelta.








Maanantaina kun kävin kirjaston sisällä kuvaamassa kävin samalla myös kirkossa ja tällä kerralla pääsin sinnekin sisälle.

En nähnyt ketään kirkon tiloissa, mutta kun astelin kohti alttaria kattokruunuja ihastellen niin samalla alkoi komea urkujen sointi. Urut soivat koko vierailuni ajan ja se teki kirkovierailustani ainutlaatuisen.




Puisen alttaritaulun on suunnitellut Hannes Autere.





Sytytän aina kirkossa käydessäni kynttilän ja hiljennyn hetkeksi...






Tajusin tietysti etteivät urut itsestään pauhanneet, mutta oli kyllä hieman outoa kun ketään ei näkynyt missään. Tämä mainos osui silmääni ja ehkäpä urkuparvella oli käynnissä harjoitukset illan konserttia varten.


Kirkon portailta näkyy muuten mielestäni yksi kauneimmista Stadin taloista. Ovatkohan asunnot siellä yhtään Stadin tasoa edullisempia vastapäätä sijaitsevan pelastuslaitoksen takia?

Jatkuu...

Tuleepas nyt pitkiä päivitystaukoja, mutta kun mulla on ollut taas niin paljon kaikenlaista kivaa ohjelmaa, etten ole lainkaan ehtinyt tänne asti. Jep, seli seli ja suoraan asiaan eli reitti jatkuu...

Kalliossa mun piti tietysti kiivetä kalliolle - heh heh :) No, komeat näkymät sieltä kuitenkin avautuivat.


Oli kuuma ja aurinkoinen päivä, joten kaikkialla, missä oli pienikin ruoholäntti, näkyi auringonpalvojia - mä yritin pysytellä varjossa.


Ovatkohan nämä nyt kirsikkapuun kukkia?



Kylteistä käykin jo ilmi seuraava kohde ja näkyihän se jo parissa kuvassa takaapäin...



3. kohde: Helsingin Kaupunginteatteri

Kaupunginteatterin on suunnitellut arkkitehti Timo Penttilä ja rakennus valmistui vuonna 1967. Olen käynyt siellä aiemmin useasti, mutta viime vuosina en lainkaan. Pari kertaa olen käynyt Studio Pasilassa, se kuuluu myös Kaupunginteatterin alaisuuteen. Valitettavasti teatteriliput ovat nykyään törkeän kalliita ja jos saan yhden teatterilipun hinnalla pari keikkalippua (tai runsaasti postimerkkejä, kortteja ja lattea) niin teatteri jää kyllä toiseksi.








Olen kuvannut tuon patsaan jo aiemmalla reitilläni, mutta silloin sen edessä ei maannut puolialastonta miestä ;)



No joo, tunnustan - en kuvannut teatteria kaikista suunnista ihan yhtäkyytiä vaan tein välillä pienen mutkan reitin ulkopuolelle. Oli niin tautisen kuuma, että kaipasin pientä vilvoitusta ja kävelin Tokoinrantaan - ja sieltä Pirittan kahvilaan :)







Tarkoituksenani oli siemailla lattea raikkaan merituulen viilentämänä varjoisalla paikalla terassilla ja kirjoittaa samalla pari korttia. No, sain kirjoitettua kaksi korttia ja juotua latten, mutta tein sen melko hätäisesti, sillä kaikki terassin varjopaikat olivat varattuja ja auringon puolella ei ollut tietoakaan viilentävästä tuulesta - siis takaisin reitille...

4. kohde: Sokeainkoulu

Jokinen mainitsee kohteen esittelytekstissä näin: "Punatiilinen rakennus toimi pitkään sokeainkouluna. Koulu tunnettiin epäinhimillisen ahtaista tiloistaan." Kun pääsin Ensi linjan alkuun ja näin punatiilisen rakennuksen niin en ihmetellyt yhtään tilojen ahtautta.


No, tämä taisi olla kuitenkin vain piharakennus, sillä oikea rakennus sijaitsi tämän vieressä








Täällä sain keskittyä rauhassa kuvaamiseen - missään ei näkynyt yhtään ihmisiä.

Vanha sokeainkirjaston ja ammattikoulun talo oli vain kivenheiton päässä ja nykyään siinä toimii Linnunlaulun päiväkoti. Rakennus on kyllä nyt remontissa ja piha oli möyritty kokonaan auki.


Hups, kevyt rajausvirhe - B on kokonaan jäänyt pois kuvasta.

Matkalla seuraavaan kohteeseen...







Lipussa K ja suuri K-logo seinällä - K niin kuin Kirsi? Ei vaan Kuntatalo ja samassa korttelissa vielä K-rappukin :)




5. kohde: Diakonissalaitos

Olen aina ihastellut Diakonissalaitoksen kauniita rakennuksia, mutta en ollut aiemmin tajunnutkaan kuinka paljon niitä rakennuksia on. Rakennuksia on koko korttelin alueella ja vanhimmat rakennukset ovat vuodelta 1897. Korttelin sisäpihalla on mm. kaunis kirkko, museo (avoinna keskiviikkoisin klo. 13-17) ja Yliopiston Apteekki.












Jätän nyt tarkoituksella jaarittelun vähiin, jotta saisin tämän reitin joskus päivitettyä. Annan sen sijaan kuvieni puhua puolestaan :)

Tässä pubissa tuli vierailtua ahkerasti silloin kun olin vielä nuori ja sinkku. Silloin ei Presidentti Halosesta vielä ollut tietoakaan, mutta en nyt millään muista mikä tämän kapakan nimi oli vuonna 1987...




Tällaista touhua mä en ymmärrä, roskis on sentään ihan vieressä...



Mulla oli tietysti kaikki lelumatkailijatkin (ToyVoyagers) mukanani reitillä :D


6. kohde: Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys

Lainaan taas suoraan Pauli Jokisen tekstiä: "Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on herätys- ja lähetystöjärjestö, joka perustettiin 1873. Noin 30 vuotta myöhemmin se sai oman rakennuksen Kallioon." Höh, mulla ei ollut aavistustakaan, että rakennus on noin vanha...








Rakennuksen kulmassa on nykyään ravintola Kirstin Keidas ja talossa on paljon muutakin toimintaa. Hieman mua ihmetyttää kuinka siellä on myös Jyväskylän avoin yliopisto...




Kävelin mäen alas Hesarille, entiselle kotikadulleni. Kadun toisella puolella näkyi tuttuja paikkoja :)




7. kohde: Työväenopisto

Parasta tässä rakennuksessa on se että se on kauniin pinkki :D Se oli myös äänestyspaikkani kun asuin Hesarilla. Suunnitelmistani huolimatta en ole koskaan päässyt sinne vielä kursseille asti...









Nyt mun on pakko mainita, että olen ollut tässä Työväenopistoa vastapäätä olevalla taksitolpalla tv- sarjan kuvauksissa keskellä talvea. Pakkasta oli yli 20 astetta ja kuvaukset alkoivat aamulla (=yöllä) klo. 04.50. Se oli ikimuistoinen aamu :)


8. kohde: Aleksis Kiven koulu

Reitillä oli tarkoitus katsella koulua urheilukentän yli, joten niin mäkin tein, enkä hellesäällä viitsinyt lähteä kiipeämään mäen päälle kuvaamaan koulua. Meidän parvekkeelleme näkyy muuten kulma koulusta :)




En saanut kentän yli kovin kummoisia kuvia koulusta, joten luovutin suosiolla ja keskityin katsomaan jalkapalloilijoita ;)


Jotta kävelylenkkini ei olisi muuttunut ihan reippailuksi niin matkalla seuraavaan kohteeseen mun piti taas napsia kuvia. Muuten olisin joutunut kävelemään pysähtymättä ainakin 200-300 metriä :D






9. kohde: Kirstinkujan työväen asuintalot

Nämä kauniit puutalot ovat tulleet mulle tutuiksi, sillä varsinkin silloin kun asuin Viipurinkadulla näitten ohi tuli kuljettua usein. Välillä poikkesin sisäpihallakin, mutta Työväenmuseoon sisälle asti en ole päätynyt vielä koskaan. Tosin museo oli jonkin aikaa remontissa... Nytkin tarkoituksenani oli kiertää sisäpihan kautta kuvaamassa, mutta päädyin sitten viimeinkin sisälle museorakennukseen. Museokierrosta en tehnyt vieläkään vaan katselin esittelyhuoneessa ja juttelin hetken ajan museokaupan mukavien työntekijöiden kanssa.






Tuota fillaria kuvatessani kuulin aidalta rapinaa. Sain kaverin ja sen mielestä mun oli selvästi mieluummin kuvattava sitä kuin fillaria :)








Mua harmittaa kun en tajunnut ottaa museokaupassa kuvia, sillä se oli varsin viehättävä tila. Kaupassa oli myynnissä mm. ihania mustavalkoisia postikortteja (jep, ostin muutaman) sekä Pauli Jokisen Sunnuntaikävelyllä Helsingissä- kirjaa :) No, täytyy ottaa kaupasta kuvia sitten kun menen museokierrokselle...

Kaverini odotti mua edelleen ulkona - harmi kun mulla ei ollut sille mitään sapuskaa...


Vanhimmat puutalot on rakennettu 1900- luvun alussa kaupungin työsuhdeasunnoiksi. On mahtavaa, että ne on säilytetty ja käsittääkseni ainakin osassa niistä asutaan vielä ihan normaalisti. Rakennusten sisäpiha on kaunis ja idyllinen, siellä voi melkein tuntea vanhan ajan tuulahduksen ja päästää ajatuksensa lentoon...










Tuo kirkkaankeltainen talon päätyosa muuten näkyy myös parvekkeellemme :)

Reitillä oli vielä kolme kohdetta jäljellä, mutta 4.6. päätin jättää kiertämisen tähän kohteeseen. Olin lähellä himaa ja tiesin että yhdessä jäljellä olevista kohteista tulisi menemään reilusti aikaa...

Päivitän reitin loppuosan myöhemmin. Olkaa kilttejä, älkää välittäkö kirjoitusvihreistäni - kirjoitan tätä nyt keskellä yötä silmät ristissä, joten virheitä on varmasti reilusti...

Mukavaa viikon alkua ja sii juu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti